Logo: Friskpak, link til forsidenLogo: Friskpak, link til forsiden
Friskpak
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Friskpak > Modning og respiration

Modning og respiration

Frugt og grønt er levende produkter, der gennemgår en modning og til sidst en ældningsproces, hvor plantevævet nedbrydes. De biologiske processer fortsætter efter produktet er høstet og har betydning for kvaliteten.

Respiration
En vigtig proces er produktets respiration. Ved respiration forbruger et produkt ilt og udskiller kuldioxid, Respiration. Æblet forbruger/optager ilt og udskiller kuldioxidvand og varme. Herved nedbrydes kulhydrater og andre stoffer, der har betydning for produktets friskhed, smag og sundhedsmæssige kvalitet.
Det betyder:
Jo hurtigere respiration,
desto kortere holdbarhed

Læs mere om respirationshastighed her.

Modning - udskillelse af ethylen
Ethylen fremskynder modningsprocessen i frugt og grønt. Ethylen er en gas, som frugt og grønt udskiller og påvirkes af. Ethylen-udskillelsen og følsomheden overfor ethylen varierer for forskellige produkter.
Udskillelsen af ethylen er ligesom respirationen temperaturafhængig. Lave temperaturer giver en langsom respiration og lav ethylenudskillelse.

Læs mere om temperaturens betydning for modning og respiration.

 


 

 Se også...