Logo: Friskpak, link til forsidenLogo: Friskpak, link til forsiden
Friskpak
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Friskpak > Modning og respiration

Modning og respiration

Respirationshastighed
Produkter med høj respiration såsom ærter og asparges nedbrydes hurtigt og har kortere holdbarhed end produkter med lav respiration som eksempelvis æbler og kartofler. Derudover stiger respirationen i takt med at et produkt forarbejdes, eksempelvis snittes. To andre faktorer har også stor betydning for respirationshastigheden:

  • Temperatur
    Den primære faktor, der har betydning for et produkts respirationshastighed er opbevaringstemperaturen. Temperaturen er derfor afgørende for hvilken emballage, der bør anvendes. Klik her for information om temperaturens betydning for respirationshastigheden.

  • Iltkoncentrationen
    Den omgivende koncentration af ilt har også betydning for et produkts respirationshastighed. Ved lave iltkoncentrationer forløber respirationen som regel langsommere end ved høje iltkoncentrationer. Det betyder, at ved lave iltkoncentrationer forløber ældningsprocessen langsommere og holdbarheden forlænges. Bliver iltindholdet derimod for lavt, vil produktet ikke kunne respirere, hvilket medfører at produktet dør, fermenteres og bliver værdiløst.

    En produkttilpasset emballage sørger for, at der er balance mellem produktets respiration og indholdet af ilt og kuldioxid.

Opbevares frugt og grønt i en tæt emballage eller en anden lukket beholder med atmosfærisk luft vil ilten på grund af respiration bliver omdannet til kuldioxid. Herunder ses udviklingen af ilt- og kuldioxidkoncentrationerne i en emballage pakket med frugt eller grønt over tid.

Udviklingen af ilt- og kuldioxidkoncentrationerne i en emballage pakket med frugt eller grønt over tid.

 

 Se også...