Logo: Friskpak, link til forsidenLogo: Friskpak, link til forsiden
Friskpak
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Friskpak > Opbevaring

Opbevaring

Temperaturen er den ydre faktor, der har størst betydning for holdbarheden af frugt og grønt.

Ved køling sænkes et produkts respirationshastighed, og derved forlænges holdbarheden. Al frugt og grønt har derfor som udgangspunkt stor gavn af køling. Foruden at respirationshastigheden er temperaturafhægig, så stiger respirationen også i takt med at et produkt forarbejdes, eksempelvis snittes. Derfor har de varer, der er højt respirerende og forarbejdede størst gavn af køling.

Køling hæmmer i øvrigt mikrobiel vækst, hvilket yderligere har en positiv effekt på holdbarheden. For nogle varer, skal man dog være opmærksom på at produkterne ikke køles for meget så der opstår fryseskader.

Mulighederne for køling er ofte begrænsede. Resourcerne til køling kan derfor med fordel prioriteres efter hvilke varer, der har størst gavn af køling.

Alle 'convenience'-produkter (som eksempelvis skåret frugt) bør opbevares på køl. Deruover viser nedenstående vejledende tabel hvilken frisk frugt og grønt, der har gavn af køling.

FRUGT Produkt Stor gavn Mindre gavn
kernefrugt såsom pærer Kernefrugt

Æbler: Ingrid Marie, Pigeon, sommeræbler

Pærer: Clara Frijs

”Holdbare” sorter, Umoden frugt, Smart-fresh behandlet frugt
stenfrugt: kirsebær Stenfrugt Moden frugt,
umoden abrikos, modne kirsebær
Umoden frugt,  blomme, fersken og nektarin
jordbær Bær brombær, blåbær, hindbær og jordbær Jordbærsorten ”Elsanta”

 

GRØNT Produkt Stor gavn Mindre eller ingen gavn
rodfrugt: gulerod Rodfrugter og knolde Alle bundt-grøntsager, radise, minigulerod gulerod, japanræddike, kartoffel, kålrabi, pastinak, peberrod, persillerod, knoldselleri, jordskok, radise, rødbede og skorzonerrod
70x70 asparges Blad-, stængel- og skud-grøntsager asparges,baby-leafsalater, fennikel, forårsløg, grønkål, hovedsalat, krydderurter, 
rabarber og spinat
bladselleri, hvidkål, hvidløg, icebergsalat, kinakål, løg, porrer, rosenkål, rødkål, savojkål og skalotteløg
blomstergrøntsag: artiskok Blomster-grøntsager Broccoli artiskok og blomkål
frugtgrøntsag: peberfrugt Frugt-grøntsager agurk, aubergine, græskar, peberfrugt, squash og tomat
Frøgrøntsag: ærter Frø-grøntsager bønner (have, pral og valsk), majs (søde), sukker- og slikærter Ekstra søde majs

Kilder: M. Edelenbos 2010 og Kader 2002

 Se også...